Potešme spoločne choré deti. Na konto dobročinnej akcie vďaka vám už pribudlo:
508.95
0komentárov

Grilovanie je celoročná záľuba. Dajte si jesenný balkónový steak

Príprava lahôdok na grile sa väčšinou spája s teplými večermi a voľným časom. Zaspomínajte v jesenných dňoch na leto a pripravte si večeru netradične na balkóne alebo na terase. Prekvapí vás skvelou chuťou vo výnimočnej atmosfére.
Vydané: 03.11.2014 ▪ Autor: ▪ Prečítané: 1751x

Jesenné dni prinášajú s malými výnimkami sychravé a nevľúdne dni, končiace rýchlym súmrakom. Tiež sa vám cnie po príjemnej atmosfére letných dní, ktoré prevoňalo grilovanie a voňavá pochúťka na záver? Skúste si ju pripomenúť kulinárskym dobrodružstvom trebárs na balkóne alebo terase. Nie je to nič technicky ťažké. Grilov aj toho, čo na nich pripravovať, je na trhu široká ponuka.

Pojazdné kotlové grily s vekom sú populárne, ich obsluha je jednoduchá a pripravíte na nich lahôdky aj pre viac ľudí
Pojazdné kotlové grily s vekom sú populárne, ich obsluha je jednoduchá a pripravíte na nich lahôdky aj pre viac ľudí

Oheň je dobrý sluha, ale na balkóne s ním zaobchádzajte zvlášť opatrne

Obľuba barbecue na Slovensku neklesá a recepty od známych kuchárskych es i laických nadšencov sa na vás doslova valia zo všetkých strán. Najčastejšie pripravujete mäso, ryby a zeleninu, ale grilovacia úprava pristane aj syrom alebo morským plodom. Jednoducho podľa chuti a momentálnej nálady. Pri použití dreveného uhlia na balkóne, musíte byť viac ako inokedy opatrní s ohňom.

Inšpiráciu a tipy nielen na jesenné grilovanie nájdete aj na sieti Pinterest.

Úplne najjednoduchší gril vytvoríte podobne, ako by ste chceli na balkónové zábradlie zavesiť kvetináč s kvetinami. S ohľadom na veľkosť nebudete môcť pripraviť veľkú párty, ale na domáce spestrenie chuti úplne postačí. Spodná nádoba na uhlie je z plechu a hore podľa rozmerov patrí jednoduchý nerezový rošt. Na drevené zábradlie, alebo nad a pod horľavý materiál tento malý gril ale určite nevešajte.

Pri grilovaní na plyne sa nemusíte báť, že mäso pripálite. Dokážete regulovať teplotu aj na viacerých miestach ohrievanej plochy
Pri grilovaní na plyne sa nemusíte báť, že mäso pripálite. Dokážete regulovať teplotu aj na viacerých miestach ohrievanej plochy

Ak máte vľúdnych a chápavých susedov, s grilovaním na balkóne nebudete mať ťažkosti. Zvlášť keď ponúknete svoj výtvor na ochutnanie a pochvalu. Grily na drevené uhlie sú spravidla najlacnejšie a ponúkajú možnosť prípravy pokrmov s neopakovateľnou chuťou. Skvapalnený tuk ale nenechávajte v záujme svojho zdravia na uhlí páliť a zachytávajte ho do hliníkovej fólie alebo do špeciálnych misiek.



Niekoľko tipov na grilovanie:

  • Pred úpravou mäso marinujte najmenej dve hodiny, pri rybách a hydine stačí aj hodina
  • Mäso pri pečení neprepichujte, vytiekla by šťava a mali by ste zo steaku gumu. Používajte obracacie kliešte
  • Zmrznuté mäso ani mäso z chladničky na gril nepatrí, nebude rovnomerne prepečené
  • Horiaci oheň nie je to pravé, v grile musia byť len žeravé uhlíky
  • Ku koncu grilovania prihoďte na uhlíky trochu borievky, mäso tým prevoniate

Nezabúdajte na prílohovú zeleninu a výhodne ju ugrilujte spolu s mäsom. Špargľu oceňovali už starí Rimania
Nezabúdajte na prílohovú zeleninu a výhodne ju ugrilujte spolu s mäsom. Špargľu oceňovali už starí Rimania

Medzi milovníkmi grilovania sú obľúbené aj takzvané kotlové grily v podobe uzavretej plechovej gule s odnímateľnou hornou polovicou. Využívajú princíp teplovzdušnej rúry a žiar rozvádzajú po celom priestore rovnomerne. Vzhľadom k svojej vyššej hmotnosti majú trojnožku a kolieska, takže ich ľahko presuniete. Žiar regulujete rozhŕňaním spaľovaného dreveného uhlia.

Elektrické grily nemusíte zložito rozkurovať a nepadá z nich popol

Ďalším používaným typom sú elektrické grily. Nemusíte ich nijako zložito rozkurovať, odpadá starosť o palivo a nikam sa nesype žeravý popol. Väčšina pracuje na princípe ohrevu teflónovej dosky výhrevnými špirálami, niektoré typy majú na vykurovacom telese lávové kamene. Podmienkou je samozrejme prívod elektriny a oceníte pri nich predovšetkým rovnomerné prepečenie všetkých porcií.

Pri grilovaní by vám nemal oheň blčať. Ideálne na celú prípravu na roštoch sú len žeravé uhlíky
Pri grilovaní by vám nemal oheň blčať. Ideálne na celú prípravu na roštoch sú len žeravé uhlíky

Možnosť regulácie teploty pečenia budete mať nielen pri elektrických, ale aj plynových griloch. Bývajú o dosť drahšie, ale maškrty na nich pripálite len ťažko. Horáky grilu napája plynová fľaša a môžete dokonca regulovať teplotu na rôznych častiach roštu. V lávovom grile potom zahrieva plameň porézne sopečné kamene, ktoré ale musíte po určitej dobe a opotrebovaní vymeniť.

Vodné grily sú novinkou, ktorá mäso zaručene nepresušuje

Novinkou poslednej doby sú vodné grily, v ktorých sa vám mäso určite nepresuší. Existujú aj menšie typy, ktoré využijete práve na balkóne. Porcie pečiete nad nádobou s vodou, pod ktorou kúrite drevom najlepšie z ovocných stromov. Mäso sa tak v zhora uzavretom grile súčasne údí, ale tuk alebo marináda z neho kvapká do vody. Vyhnete sa tým nežiaducemu a nezdravému prepaľovaniu.

Marináda s obsahom medu dáva mäsu skvelú a nezameniteľnú chuť. Vyskúšajte napríklad kuracie alebo morčacie stehienka
Marináda s obsahom medu dáva mäsu skvelú a nezameniteľnú chuť. Vyskúšajte napríklad kuracie alebo morčacie stehienka

Maškrtu na grile urobíte zo všetkých druhov mäsa, teda z hovädzieho, bravčového, kuracieho, morčacieho, baranieho, ale aj z rýb alebo mletého mäsa. Ako prílohu zahryznite opečené zemiaky, huby alebo zeleninu. Pri súčasnom grilovaní s mäsom získajú veľmi zaujímavú chuť.

Vyskúšajte výborný bravčový rezeň na tymiane

Klasikou na grilovaciu úpravu je trebárs bravčová kotleta na tymiane. Mäso naklepte, osoľte a aspoň dve hodiny ho marinujte v zmesi oleja, grilovacieho korenia, sójovej omáčky, rozotreného cesnaku a tymianu. Na rozpálenom rošte nebudete kotletky robiť dlho, po pár minútach ich obráťte a dopečte na menšej teplote. Zeleninový šalát a čerstvý chlieb budú najlepšou prílohou.

Veľmi jednoduchá príprava grilovaním radí mäso na ihle k často vyhľadávaným delikatesám
Veľmi jednoduchá príprava grilovaním radí mäso na ihle k často vyhľadávaným delikatesám

Pri večernej grilovačke si urobte príjemné prostredie. Ak vám práve neprší alebo nesneží na hlavu, siahnite po lúčoch z lampového oleja alebo sviečok. Večernú atmosféru doplnia tiež najrôznejšie starožitné lampy alebo napríklad lampióny. Pustite sa do kulinárstva v netradičnej dobe a využite ročné obdobie, kedy vás neobťažujú komáre a iní poletujúci nepozvaní hostia.



Grilujete nielen v lete, ale aj na jeseň a nedáte na špecifickú chuť takto pripravených maškŕt dopustiť? Podeľte sa v komentári pod článkom o svoje skúsenosti.

Použité fotografie:

  1. greckor CC BY 2.0
  2. Jennifer CC BY 2.0
  3. woodleywonderworks CC BY 2.0
  4. _BuBBy_ CC BY 2.0
  5. John Liu CC BY 2.0
  6. DeusXFlorida CC BY 2.0

 

Zdieľajte tento článok 0x 0x 0x
0x

Jiří Macík

Pôvodnou profesiou som chovateľ, ale prišla príležitosť robiť novinárčinu a komunikáciu, a od tej doby sa živím písaním. V mojich článkoch nájdete vždy nejakú praktickú vychytávku do vašej domácnosti alebo užitočnú radu, aby sa vám lepšie bývalo a žilo.

Jiří Macík na sociálnych sieťach:
Oznámte ostatným čitateľom váš názor / Počet príspevkov: 0
Nadpis:
  Vaše meno:

Prečítajte si tiež ↓

Šetrite svoj čas a venujte ho svojim koníčkom. Virtuálna asistentka vybaví všetko dôležité zariaďovanie za vás

Šetrite svoj čas a venujte ho svojim koníčkom. Virtuálna asistentka vybaví všetko dôležité zariaďovanie za vás

Vydané: 09.12.2016 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Prečítané: 9x

Máte málo času? Najmite si služby virtuálnej asistentky či asistenta. Zoženú vám remeselníkov, upratovačku, zaistia nákupy aj stráženie či naplánujú dovolenku. Dokážu zariadiť takmer čokoľvek. Ako taká služba funguje a koľko stojí?

Celý článok
Zelené ihličie vás tento rok neláka? Mrknite na 8 nápadov, ako vyrobiť originálny vianočný stromček

Zelené ihličie vás tento rok neláka? Mrknite na 8 nápadov, ako vyrobiť originálny vianočný stromček

Vydané: 08.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Prečítané: 51x

Máte alergiu na ihličie, alebo ste prísni ochrancovia prírody a odrezaný stromček je pre vás tabu? Sekundový manžel poradí 8 nápadov, ako si vyrobiť originálny vianočný stromček z rôznych materiálov. Umelé stromčeky nechajte iným.

Celý článok
Veselé Vianoce: 5 darčekových tipov pre vašich blízkych na menšie kúsky nábytku

Veselé Vianoce: 5 darčekových tipov pre vašich blízkych na menšie kúsky nábytku

Vydané: 07.12.2016 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Prečítané: 32x

Vianoce sa blížia a nápady na darčeky sú vzácny tovar. Dávať blízkym kuchynskú linku pod stromček asi nebudete, ale vhod môže prísť 5 tipov na menšie nábytkové kusy. Trebárs práve oni vašim blízkym chýbajú. Vyberte im pekné kúsky.

Celý článok