0komentárov

Užite si pokoj a pohodu Vianoc. Vyskúšajte 6 receptov na vaječný koňak, čiže vajčák

"Mňam, to je dobrota. Tak dobrý vaječňák som ešte nepil. Ako ho robíš?" Ohromte príbuzných a kamarátov výborným vaječným koňakom. Čo potrebujete za suroviny a ako z nich vyrobíte lahodný mok? Pozrite sa na 6 obľúbených receptov.
Vydané: 17.12.2015 ▪ Autor: ▪ Prečítané: 2580x

Niekto si Vianoce nedokáže predstaviť bez punču a vareného vína, ktoré si vychutná na vianočných trhoch spolu s priateľmi, iný si dá zase radšej teplú medovinu. Veľa ľudí si však nedokáže predstaviť adventný čas bez vaječného koňaku, ktorý si vychutnajú trebárs v pohodlnom pohupovacom kresle v teple domova. Snáď každá rodina má svoj rodinný recept na ten pravý vajčák, na ktorý nedá dopustiť. Vymaňte sa z každoročného stereotypu a vyskúšajte tento rok nový recept. Aby neprišli vaše deti skrátka, vyrobte im nealkoholickú verziu.

História vaječného koňaku

Recept na vaječný likér vznikol asi v 16. storočí vo Francúzsku a Belgicku. Ľudia ho vyrábali z liehu a vanilkových strukov. Farbu a chuť mu dodávali rozpraženým karamelom. Brandy či ďalšie liehoviny a vajíčka však boli vtedy pomerne drahé, takže si vaječný koňak nemohli dovoliť chudobnejší ľudia.

Keď sa likér dostal z Európy do Ameriky, začali Američania miesto európskych liehovín používať oveľa lacnejší karibský rum, ktorý nakoniec nahradil bourbon. Vo Francúzsku a Británii dnes ľudia pridávajú do vajčáku brandy a vanilkový struk. Inak môžete likér vyrobiť aj zo zvetranej slivovice, do ktorej pridáte vanilkový struk.

Oddýchnite si od vianočného zhonu pri poháriku dobrého vaječného likéru. Foto: © Depositphotos.com/bhofack2
Oddýchnite si od vianočného zhonu pri poháriku dobrého vaječného likéru. Foto: © Depositphotos.com/bhofack2

Ako na výrobu vajčáku

Na rume nešetrite a kúpte nejaký kvalitný. Miesto rumu či zvetranej slivovice môžete použiť aj brandy, whisky alebo bourbon. Záleží na tom, čo vám viac chutí. Miesto vanilkového cukru radšej použite vanilkové struky. Stačí ich rozrezať a dreň vyškrabnúť do zmesi. Do nádoby s likérom potom prihoďte aj lusk.

K výrobe vajčáku potrebujete len šľahač, misku na šľahanie, lievik a fľašu, do ktorej likér prelejete. No a samozrejme potrebujete dobrý recept. Likér robte tak jeden až dva týždne pred Vianocami, aby stihol uležať. Hotový má potom trvanlivosť asi mesiac, ale vďaka mlsným jazýčkom tak dlho väčšinou nevydrží a gazdinka musí vyrobiť novú várku.

1) Vaječný likér od Ládi Hrušky

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kondenzované sladké mlieko
  • tuzemský rum

Recept na vaječný likér Ládi Hrušky je jednoduchý a ľuďmi dávno osvedčený. Do nádoby dajte žĺtky s oboma cukrami a vyšľahajte je do jemného krému. Potom prilejte kondenzované mlieko a opäť šľahajte. V priebehu šľahania prilievajte rum. Jeho množstvo voľte podľa chuti.

2) Juhočeský

  • 200 g cukor krupica
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 4 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml rumu
  • 1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
  • voda (rovnaké množstvo, ako je Salka v plechovke)

Žĺtky dôkladne vyšľahajte s krupicovými a vanilkovým cukrom. Potom pridajte plechovku nesladeného kondenzovaného mlieka. Plechovku od Salka naplňte vlažnou vodou, nechajte rozpustiť zvyšky kondenzovaného mlieka a vodu prilejte do zmesi. Nakoniec pridajte sladené kondenzované mlieko a rum. Zmes preceďte, rozdeľte do fliaš a nechajte niekoľko dní uležať.

3) Tatranský

  • 2 polievkové lyžice cukor krupica
  • 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Tatra Salko)
  • 2 plechovky nesladeného kondenzovaného mlieka (Tatra Grand)
  • 6 žĺtkov z čerstvých vajec
  • 1 vanilkový cukor
  • 0,5 l rumu

Žĺtky, cukor a vanilkový cukor šľahajte ručne alebo elektrickým šľahačom na strednom stupni otáčok do peny. Potom do peny prilievajte kondenzované mlieko sladené i nesladené a nakoniec rum. Pomocou lievika nalejte vaječný likér do fliaš, tie uzavrite a dajte do chladničky.

4) Vo vodnom kúpeli

  • 6 žĺtkov
  • 250 ml rumu
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • ½ litra mlieka

Starostlivo rozšľahajte kondenzované mlieko s mliekom normálnym. Prilejte rozšľahané žĺtky, a potom zmes zahrievajte vo vodnom kúpeli. Zložte z kúpeľa a za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Do vychladnutého krému za stáleho miešania prilievajte rum. Likér prelejte do fliaš a uložte na chladné miesto.

5) Moravský

  • 1 l mlieka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 téglik plnotučnej smotany
  • 8 lyžíc cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudingu
  • 0,5 l rumu

Z mlieka a pudingu v sáčku uvarte puding. Nechajte ho trochu vychladnúť a zoškrabte šupku. Potom pridajte cukor, vanilkový cukor, smotanu a všetko poriadne vyšľahajte, najlepšie ručným šľahačom. Nakoniec pridajte rum podľa chuti, ale čím viac, tým lepšie. Minimálne pol litra.

6) Detský

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 10 žĺtkov
  • 1 balíček vanilkového cukru

Zmiešajte žĺtky, kondenzované sladené a nesladené mlieko a vanilkový cukor. Všetko dôkladne rozmiešajte špachtľou alebo vyšľahajte v ruke. Detský vaječný koňak nalejte do pripravených čistých nádob a nechajte vychladiť v chladničke.

Máte svoj obľúbený recept na vaječňák? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Zdieľajte tento článok 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vyštudoval som nábytkové inžinierstvo, zaujíma ma interiérový dizajn aj moderné trendy v bývaní. Z mojich článkov sa dozviete, ako vyberať vybavenie do bytu, odhalím vám vlastnosti rôznych materiálov alebo pomôžem s technickým riešením úprav vo vašej domácnosti.

Antonín Vintr na sociálnych sieťach:
Oznámte ostatným čitateľom váš názor / Počet príspevkov: 0
Nadpis:
  Vaše meno:

Prečítajte si tiež ↓

Zabránia prahy pod dverami prievanu v byte či dome, alebo sú zbytočné? Pozrite sa na ďalší bytový mýtus

Zabránia prahy pod dverami prievanu v byte či dome, alebo sú zbytočné? Pozrite sa na ďalší bytový mýtus

Vydané: 26.02.2017 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Prečítané: 3x

Pri dverách vraj musí byť prah, aby pod nimi neťahalo a nešírili sa pachy a hluk. Naozaj to bez prahu nejde, či je to ďalší bytový mýtus? Môžete prahy niečím nahradiť? Ako fungujú prechodové lišty a čo je to mechanický padací prah?

Celý článok
Nafukovacie postele a lôžka používajte skôr na príležitostné spanie a návštevy. Zdravý chrbát nadovšetko

Nafukovacie postele a lôžka používajte skôr na príležitostné spanie a návštevy. Zdravý chrbát nadovšetko

Vydané: 25.02.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Prečítané: 6x

Izba pre hostí nie je zďaleka bežnou súčasťou všetkých obydlí. Návštevu z ďaleka ale musíte spravidla niekam uložiť. Prenechať jej vlastnú spálňu a spať na zemi je nezmyselná obeť. Využite nafukovací matrac, alebo aj celé postele.

Celý článok
Lišta, kryt alebo organizér? Sekundový manžel poradí, ako najlepšie schovať káble v obývačke

Lišta, kryt alebo organizér? Sekundový manžel poradí, ako najlepšie schovať káble v obývačke

Vydané: 23.02.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Prečítané: 1331x

Máte doma veľa elektrospotrebičov a nemôžete sa kvôli tomu pre samý kábel v obývačke pohnúť? Ukryte ich pred zrakmi návštev do husích krkov, špeciálnych líšt či za drevený plôtik. Môžete ich aj priznať a urobiť z nich dekoráciu.

Celý článok