0komentárov

Užite si pokoj a pohodu Vianoc. Vyskúšajte 6 receptov na vaječný koňak, čiže vajčák

"Mňam, to je dobrota. Tak dobrý vaječňák som ešte nepil. Ako ho robíš?" Ohromte príbuzných a kamarátov výborným vaječným koňakom. Čo potrebujete za suroviny a ako z nich vyrobíte lahodný mok? Pozrite sa na 6 obľúbených receptov.
Vydané: 17.12.2015 ▪ Autor: ▪ Prečítané: 2670x

Niekto si Vianoce nedokáže predstaviť bez punču a vareného vína, ktoré si vychutná na vianočných trhoch spolu s priateľmi, iný si dá zase radšej teplú medovinu. Veľa ľudí si však nedokáže predstaviť adventný čas bez vaječného koňaku, ktorý si vychutnajú trebárs v pohodlnom pohupovacom kresle v teple domova. Snáď každá rodina má svoj rodinný recept na ten pravý vajčák, na ktorý nedá dopustiť. Vymaňte sa z každoročného stereotypu a vyskúšajte tento rok nový recept. Aby neprišli vaše deti skrátka, vyrobte im nealkoholickú verziu.

História vaječného koňaku

Recept na vaječný likér vznikol asi v 16. storočí vo Francúzsku a Belgicku. Ľudia ho vyrábali z liehu a vanilkových strukov. Farbu a chuť mu dodávali rozpraženým karamelom. Brandy či ďalšie liehoviny a vajíčka však boli vtedy pomerne drahé, takže si vaječný koňak nemohli dovoliť chudobnejší ľudia.

Keď sa likér dostal z Európy do Ameriky, začali Američania miesto európskych liehovín používať oveľa lacnejší karibský rum, ktorý nakoniec nahradil bourbon. Vo Francúzsku a Británii dnes ľudia pridávajú do vajčáku brandy a vanilkový struk. Inak môžete likér vyrobiť aj zo zvetranej slivovice, do ktorej pridáte vanilkový struk.

Oddýchnite si od vianočného zhonu pri poháriku dobrého vaječného likéru. Foto: © Depositphotos.com/bhofack2
Oddýchnite si od vianočného zhonu pri poháriku dobrého vaječného likéru. Foto: © Depositphotos.com/bhofack2

Ako na výrobu vajčáku

Na rume nešetrite a kúpte nejaký kvalitný. Miesto rumu či zvetranej slivovice môžete použiť aj brandy, whisky alebo bourbon. Záleží na tom, čo vám viac chutí. Miesto vanilkového cukru radšej použite vanilkové struky. Stačí ich rozrezať a dreň vyškrabnúť do zmesi. Do nádoby s likérom potom prihoďte aj lusk.

K výrobe vajčáku potrebujete len šľahač, misku na šľahanie, lievik a fľašu, do ktorej likér prelejete. No a samozrejme potrebujete dobrý recept. Likér robte tak jeden až dva týždne pred Vianocami, aby stihol uležať. Hotový má potom trvanlivosť asi mesiac, ale vďaka mlsným jazýčkom tak dlho väčšinou nevydrží a gazdinka musí vyrobiť novú várku.

1) Vaječný likér od Ládi Hrušky

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kondenzované sladké mlieko
  • tuzemský rum

Recept na vaječný likér Ládi Hrušky je jednoduchý a ľuďmi dávno osvedčený. Do nádoby dajte žĺtky s oboma cukrami a vyšľahajte je do jemného krému. Potom prilejte kondenzované mlieko a opäť šľahajte. V priebehu šľahania prilievajte rum. Jeho množstvo voľte podľa chuti.

2) Juhočeský

  • 200 g cukor krupica
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 4 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml rumu
  • 1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
  • voda (rovnaké množstvo, ako je Salka v plechovke)

Žĺtky dôkladne vyšľahajte s krupicovými a vanilkovým cukrom. Potom pridajte plechovku nesladeného kondenzovaného mlieka. Plechovku od Salka naplňte vlažnou vodou, nechajte rozpustiť zvyšky kondenzovaného mlieka a vodu prilejte do zmesi. Nakoniec pridajte sladené kondenzované mlieko a rum. Zmes preceďte, rozdeľte do fliaš a nechajte niekoľko dní uležať.

3) Tatranský

  • 2 polievkové lyžice cukor krupica
  • 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Tatra Salko)
  • 2 plechovky nesladeného kondenzovaného mlieka (Tatra Grand)
  • 6 žĺtkov z čerstvých vajec
  • 1 vanilkový cukor
  • 0,5 l rumu

Žĺtky, cukor a vanilkový cukor šľahajte ručne alebo elektrickým šľahačom na strednom stupni otáčok do peny. Potom do peny prilievajte kondenzované mlieko sladené i nesladené a nakoniec rum. Pomocou lievika nalejte vaječný likér do fliaš, tie uzavrite a dajte do chladničky.

4) Vo vodnom kúpeli

  • 6 žĺtkov
  • 250 ml rumu
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • ½ litra mlieka

Starostlivo rozšľahajte kondenzované mlieko s mliekom normálnym. Prilejte rozšľahané žĺtky, a potom zmes zahrievajte vo vodnom kúpeli. Zložte z kúpeľa a za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Do vychladnutého krému za stáleho miešania prilievajte rum. Likér prelejte do fliaš a uložte na chladné miesto.

5) Moravský

  • 1 l mlieka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 téglik plnotučnej smotany
  • 8 lyžíc cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudingu
  • 0,5 l rumu

Z mlieka a pudingu v sáčku uvarte puding. Nechajte ho trochu vychladnúť a zoškrabte šupku. Potom pridajte cukor, vanilkový cukor, smotanu a všetko poriadne vyšľahajte, najlepšie ručným šľahačom. Nakoniec pridajte rum podľa chuti, ale čím viac, tým lepšie. Minimálne pol litra.

6) Detský

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 10 žĺtkov
  • 1 balíček vanilkového cukru

Zmiešajte žĺtky, kondenzované sladené a nesladené mlieko a vanilkový cukor. Všetko dôkladne rozmiešajte špachtľou alebo vyšľahajte v ruke. Detský vaječný koňak nalejte do pripravených čistých nádob a nechajte vychladiť v chladničke.

Máte svoj obľúbený recept na vaječňák? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Zdieľajte tento článok 0x 0x 0x
0x

Antonín Vintr

Vyštudoval som nábytkové inžinierstvo, zaujíma ma interiérový dizajn aj moderné trendy v bývaní. Z mojich článkov sa dozviete, ako vyberať vybavenie do bytu, odhalím vám vlastnosti rôznych materiálov alebo pomôžem s technickým riešením úprav vo vašej domácnosti.

Antonín Vintr na sociálnych sieťach:
Oznámte ostatným čitateľom váš názor / Počet príspevkov: 0
Nadpis:
  Vaše meno:

Prečítajte si tiež ↓

Chcete mať voňavý domov a čistý zdravý vzduch? Vyskúšajte čaro katalytickej lampy a horenia bez plameňa

Chcete mať voňavý domov a čistý zdravý vzduch? Vyskúšajte čaro katalytickej lampy a horenia bez plameňa

Vydané: 24.03.2017 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Prečítané: 54x

Potrebujete prevoňať domov, zbaviť sa všetkých nežiaducich pachov a vydezinfikovať vzduch? Kúpte si katalytickú lampu. Na akom princípe funguje, čo všetko vie, koľko stojí a ako by ste ju mali správne používať a čistiť?

Celý článok
Bác, ozval sa liatinový kastról, čo vám vypadol z ruky. Ako opraviť poškodenú kuchynskú pracovnú dosku? Voskom či tmelom

Bác, ozval sa liatinový kastról, čo vám vypadol z ruky. Ako opraviť poškodenú kuchynskú pracovnú dosku? Voskom či tmelom

Vydané: 23.03.2017 ▪ Autor: Jiří MacíkTipy a triky ▪ Prečítané: 33x

Stala sa vám v kuchyni nehoda a poškodili ste s ťažkým riadom pracovnú dosku? Nemusíte ju hneď meniť. Drobné škrabance a ryhy opravíte so špeciálnymi prípravkami a voskami. Stačí ich rozohriať, zotrieť stierkou a potom rozleštiť.

Celý článok
Osem tipov, rád a zásad na Medzinárodný deň zdravého spánku. Čo môžete urobiť pre kvalitný spánok?

Osem tipov, rád a zásad na Medzinárodný deň zdravého spánku. Čo môžete urobiť pre kvalitný spánok?

Vydané: 21.03.2017 ▪ Autor: Antonín VintrTipy a triky ▪ Prečítané: 71x

Zdravý spánok je dôležitý pre kvalitný život. Využite Medzinárodný deň zdravého spánku a zistite, čo všetko môžete urobiť pre to, aby ste sa dobre vyspali. Čo by ste mali skúsiť, čoho by ste sa mali vyvarovať a na čo si dať pozor?

Celý článok